
Public Access Rules  
Frequently Asked Questions 

 
 

The conclusions contained in this document are the views of staff and not the Justices 
of the Supreme Court of Ohio or the appointees of the Commission on the Rules of 
Superintendence.  Readers are encouraged to consult with their legal counsel when 
interpreting or applying the Public Access Rules in their jurisdiction. 

 
 
 
Question:   What types of records are covered by the Public Access Rules?  
 
Answer: The Public Access Rules apply to “court records,” which include the two 

following categories: 
 

•   Case documents:  A document or information in a document 
submitted to a court or filed with a clerk of court in a judicial 
action or proceeding, including exhibits, pleadings, motion, orders, 
and judgments (Sup. R. 44(C)(1)).     

 
•   Administrative documents:  A document or information in a 

document created, received, or maintained by a court that serves to 
record the administrative, fiscal, or management functions, 
policies, decisions, procedures, operations, organization, or other 
activities of the court (Sup. R. 44(G)(1)). 

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Will courts be required to follow section 149.43 of the Ohio Revised Code 

(the Public Records Act)? 
 
Answer:   The application of the Public Records Act is dependent upon the type of 

document in question: 
 

•   Case documents:  Case documents in actions commenced on or 
after July 1st will be governed by the Public Access Rules.  Case 
documents in actions commenced before July 1st will be governed 
by the applicable federal or state law.  Thus the court will continue 
to voluntarily comply with the Public Records Act for those case 
documents in actions commenced before July 1st.  (Sup. R. 47(A).)   
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•   Administrative documents:  The Public Access Rules will govern 
all administrative documents, regardless of their date of creation 
(Sup. R. 47(A)). 

 
•   Non-judicial documents:  Documents that do not meet the 

definition of “case document” under Sup. R. 44 (C)(2) or 
“administrative document” under Sup. R. 44(G)(2), such as auto 
title records, fall outside the scope of the Public Access Rules and 
will continue to be governed by the Public Records Law. 

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Does a document exempt from the definition of “case document” under 

Sup. R. 44 (C)(2) or “administrative document” under Sup. R. 44(G)(2) 
have to be maintained separate from the other case documents or 
administrative documents? 

 
Answer:   No.  The Public Access Rules do not address the storage or maintenance 

of case documents and administrative documents.  If a document falls 
under one of the exemptions, it simply means it is not a “case document” 
or “administrative document” for purposes of the Public Access Rules -- 
i.e., it is not subject to a request for public access.  

______________________________________________________________________ 
 
Question:   What information must a party omit when submitting or filing a case 

document with a court or clerk? 
 
Answer:   The party must omit only personal identifiers (Sup. R. 45(D)(1)).      
_______________________________________________________________________ 
 
Question:   What are personal identifiers? 
 
Answer:   “Personal identifiers” means any of the following (Sup. R. 44(H)): 
 

• Social Security numbers, except for the last four digits; 
 
• Financial account numbers, including debit card, charge card, and 

credit card numbers; 
 
• Employer and employee identification numbers; 
 
• A juvenile’s name in an abuse, neglect, or dependency case, except 

for the juvenile’s initials or a generic abbreviation such as “CV” 
for “child victim.” 

_______________________________________________________________________ 
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Question:   May a party include the last four digits of a financial account number in a 

filed or submitted case document? 
 
Answer:   No.  The last four digits of a Social Security number are not a personal 

identifier, thus allowing the party to include the last four digits in a case 
document.  However, a similar exception does not exist for financial 
account numbers.  As a result, the entire account number must be omitted 
from the document. (Sup. R. 44(H).)     

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Does the requirement to omit personal identifiers apply to law 

enforcement officers filing traffic citation tickets? 
 
Answer:   Yes.  Any party submitting or filing a case document must omit personal 

identifiers (Sup. R. 45(D)(1)).   
_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Does the requirement to omit personal identifiers apply to a court or clerk 

issuing an order, garnishment, or subpoena? 
 
Answer:   No.  The requirement to omit personal identifiers applies to only a party 

when submitting or filing a case document (Sup. R. 45(D)(1)).   The court 
and clerk are not parties and, when issuing the order, garnishment, or 
subpoena, not submitting or filing the document.   

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Must a court or clerk redact exempt information from the case file when 

certifying the record on appeal?   
 
Answer:   No.  The requirements of the Public Access Rules apply only when there 

is a request for public access to a record.     
_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Must a court or clerk review a case document prior to submission or filing 

to confirm that the party has omitted personal identifiers?   
 
Answer:   No.  The Public Access Rules specifically provide that the court or clerk is 

not required to so review the document (Sup. R. 25(D)(3)).  However, if a 
court or clerk is aware of the document containing personal identifiers, it 
is recommended that the court or clerk suggest the party omit the 
information.   

_______________________________________________________________________ 
 
 

3 



 
Question:   Can a court or clerk reject a case document if the party fails to omit 

personal identifiers? 
 
Answer:   No.  The Public Access Rules prohibit the court or clerk from rejecting the 

document on that basis (Sup. R. 45(D)(3)).    
_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Must a separate personal identifier form be used with each case document, 

or may one form be used for the entire case? 
 
Answer:   The Public Access Rules establish no specific requirements for the 

personal identifier form other than it must be separate from the case 
document (Sup. R. 45(D)(2)). 

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Where should the personal identifier form be stored or maintained?   
 
Answer:   The Public Access Rules do not address the storage or maintenance of the 

personal identifier form.   However, the recommended practice is to store 
the form in the case file in a manner that allows for its easy removal upon 
a public access request for the case file.  Examples include keeping the 
form within a separate envelope in the case file or having the form printed 
upon colored paper. 

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Should two sets of records be maintained, one redacted version and one 

unredacted version?   
 
Answer:   It is not recommended that a court or clerk maintain two sets of records.  

The intent behind the personal identifier form is to allow courts and clerks 
to avoid such an approach.   

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Must a court wait for a motion from a party before restricting public 

access to a document or information pursuant to Sup. R. 45(E)? 
 
Answer:   No.  The court may restrict public access to the document or information 

upon its own order (Sup. R. 45(E)).  
_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Must a court or clerk withhold a document or redact information that is 

exempt from public access prior to disclosure of a document to the 
requestor? 
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Answer:   Generally, no.  If a document or information falls under one of the 
exemptions listed in Sup. R. 44(C)(2) or (G)(2), then the document or 
information is only exempt from public access, meaning  the court or clerk 
is not required to provide public access.   However, if a law or rule states 
a document or information is not to be made public, then the court or clerk 
would be required to withhold the document or redact the information.   

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Must a requestor specify a case document, or can the requestor request 

public access to the entire case file? 
 
Answer:   A requestor may request public access to the entire case file.  In essence, 

the requestor is making a request for multiple documents.   
_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Must a requestor identify him or herself or make the public access request 

in writing? 
 
Answer:   No.  The Public Access Rules do not require a requestor to identify him or 

herself or make the request in writing.  However, if it would assist in 
responding to the request, the court or clerk may request such.   

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Is there a set length of time for a court or clerk to respond to a public 

access request? 
 
Answer:   No.   The Public Access Rules require a response to the request “within a 

reasonable amount of time” (Sup. R. 45(B)(1)).  The precise length of time 
by which the court or clerk must respond is fact based and can only be 
determined on a case-by-case basis. 

_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Must a court or clerk adopt a policy implementing or create a poster 

explaining the Public Access Rules? 
 
Answer:   No.  The Public Access Rules do not require a policy or poster. 
_______________________________________________________________________ 
 
Question:   Do the Public Access Rules apply to Mayor’s Courts? 
 
Answer:   No.  The Public Access Rules are part of the Rules of Superintendence for 

the Courts of Ohio, which apply only to the courts of appeal, courts of 
common pleas, municipal courts, and county courts in this state (Sup. R. 
1(A)).  

 


